Konferencija “Industrija 4.0”

Konferencija “Industrija 4.0”

Dusan 30. May 2018.

U Beogradu u hotelu Hajat Regency, u sredu 30. Maja 2018 godine održana je konferencija Industrija 4.0 pod pokroviteljstvom Nemačke firme Festo, tj njenom ćerkom firmom Festo Srbija iz Beograda.

Konferenciju je otvorio generalni direktor Festo Srbija gospodin Ivan Zekavica pitanjem “Da li je Srbija spremna za Industriju 4.0?”

Sledeći za govornicom bio je Vođa Festo didaktičkog programa dipl.ing. Nebojša Radosavljević koji je govorio o važnosti Industrije 4.0, njenim prednostima za svet mašinogradnje, kao i samih krajnjih korisnika, i smanjenju nepotrebnih troškova u vidu kontrole gubitaka i bolje energetske efikasnosti.

Ostatak konferencije govorio je ekskluzivni gost gospodin Saša Simović koji već 13 godina radi u matičnoj firmi u Nemačkoj.

Na konferenciji su objašnjeni principi Industrije 4.0, zašto je Industrija 3.0 prošlost, i kako to firma Festo vidi budućnost u mašinogradnji, održavanju mašina i digitalizaciji pneumatskih komponenata.

Firma Festo, zajedno sa partnerskim kompanijama i Vladom republike Nemačke već sedam godina marljivo radi na najnovijim rešenjima koja kako kaže direktor Zekavica je konačno spremna za širu industrijsku primenu.

Predstavljene su nove tehnologije, nova ventilska ostrva kao i ostala oprema sa kojom Festo predstavlja lidera u Svetu.

Kao specijalni gost, kompanija Festo je dovela robota “Robotina”, koji je napravljen u edukativne svrhe za obuku mladih kadrova u automatizaciji, a konkretno mu je zadatak da se samostalno kreće u prostoru, koji prethodno skenira, od mašine do mašine i prenosi delove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *